EFEKTIVITAS TELUR AYAM REBUS DAN MADU TERHADAP PENINGKATAN KADAR HEMOGLOBIN PADA REMAJA PUTRI DENGAN ANEMIA RINGAN DI PMB S KECAMATAN CIMANGGU KABUPATEN PANDEGLANG BANTEN TAHUN 2025

Authors

  • Sopa Nurhawa Oktapia Fakultas Vokasi Universitas Indonesia Maju Jakarta Author
  • Retno Sugesti Fakultas Vokasi Universitas Indonesia Maju Jakarta Author

DOI:

https://doi.org/10.71282/jurmie.v2i12.1372

Keywords:

Anemia, Honey, Adolescent Girls, Chicken Eggs

Abstract

Introduction: The 2021 prevalence of anemia among women of childbearing age aged 15-49 years according to the WHO was 29.9% globally (WHO, 2021). Based on the 2018 Basic Health Research (Riskesdas), Indonesia is a developing country in Southeast Asia, with an anemia prevalence of 32% among women aged 15-24 years. The proportion of anemia in women was 27.2% and in men 20.3%, indicating a higher prevalence of anemia in women compared to men (Dwi Santy Damayanti et al. 2022). Based on the Basic Health Research (Riskesdas) (2019), the national incidence of anemia was reported to be 21.7%, with 18.4% occurring in men and 23.9% in women. Objective: To provide midwifery care and determine the effectiveness of boiled chicken eggs and honey on increasing hemoglobin levels in adolescent girls with mild anemia. Method: This is a qualitative research design with a case study approach. The sample used was adolescent girls with mild anemia. They received the intervention for 14 days. Results: The administration of honey and iron tablets resulted in a faster increase in hemoglobin levels compared to the adolescent girls given the intervention of boiled chicken eggs and iron tablets, with a difference of 0.4 g/dl. Conclusions and Recommendations: It is hoped that the community, especially adolescent girls, can implement the use of honey and eggs to prevent anemia.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adam, Y., Naser, N., Lontaan, A., Korompis, M. D., Donsu, A., Dompas, R., Montolalu, A., Lalita, E. M. D., & Fajrin, I. (2022). Efektivitas konsumsi telur ayam (pullum) terhadap kadar hemoglobin pada remaja putri. http://ejurnalmalahayati.ac.id/index.php/kebidanan

Almatsier, S., Soetardjo, S., & Soekarti, M. (2017). Prinsip dasar ilmu gizi (Cetakan ke-8). Gramedia Pustaka Utama.

Annisa, A., et al. (2021). Pengaruh penyuluhan kesehatan tentang anemia dengan media booklet terhadap pengetahuan, sikap, dan tindakan pencegahan anemia pada remaja putri di SMPN 20 Kota Bengkulu [Skripsi].

Anwar, F., Khomsan, A., Mauludyani, A. V. R., & Ekawidyani, K. R. (2014). Masalah dan solusi stunting akibat kurang gizi di wilayah pedesaan. IPB Press.

Dinas Kesehatan Provinsi Banten. (2019). Profil kesehatan Provinsi Banten tahun 2019. https://dinkes.bantenprov.go.id/read/profil-kesehatan-provinsi-bant/180/Profil-Kesehatan-Provinsi-Banten-Tahun-2019.html

Fitriany, J., & Saputri, A. I. (2018). Anemia defisiensi besi. Jurnal Averrous, 4.

Hardiansyah, Briawan, D., Retnaningsih, & Herawati, T. (2017). Analisis kebutuhan konsumsi pangan. Pusat Studi Kebijakan Pangan dan Gizi, IPB.

Ikhamawati, Y., Sarbini, D., & Dyah, S. (2018). Hubungan kadar hemoglobin pada remaja putri di asrama SMA MTA Surakarta [Skripsi]. Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Imelda, K. (2022). Pengaruh konsumsi telur ayam terhadap peningkatan kadar hemoglobin dalam remaja putri di SMAN 3 Siak Hulu. Jurnal Kebidanan, 8. http://jurnal.uimedan.ac.id/index.php/JURNALKEBIDANAN

Liva, M., Saputri, E. M., & Husnah, E. (2019). Gizi kesehatan pada masa reproduksi. Google Books. https://www.google.co.id/books/edition/Gizi_Kesehatan_Pada_Masa_Reproduksi/0uedDwAAQBAJ

Muhayati, A., & Ratnawati, D. (2019). Hubungan antara status gizi dan pola makan dengan kejadian anemia pada remaja putri. Jurnal Ilmiah Ilmu Keperawatan Indonesia, 9(01), 563–570. https://doi.org/10.33221/jiiki.v9i01.183

Notoatmodjo, S. (2017). Metodologi penelitian kesehatan. Rineka Cipta.

Pili, U. (2019). Gambaran kadar hemoglobin (Hb) pada mahasiswa tingkat 1 Program Studi Farmasi Poltekkes Kupang tahun 2018/2019 [Diploma thesis]. Poltekkes Kemenkes Kupang.

Rita, S., Septiasari, Y., Fitriyana, & Saputri, N. (2020). Pengaruh konsumsi telur terhadap peningkatan kadar hemoglobin pada remaja putri yang mengalami anemia.

Simanungkalit, S. F., & Puspareni, L. D. (2019). Faktor anemia remaja putri. Jurnal Dunia Kesmas, 8, 151–154.

Siswi, W. (2021). Pengaruh konsumsi telur ayam kampung rebus terhadap perubahan kadar hemoglobin pada ibu hamil trimester III di Kediri. Jurnal Bidan Komunitas, 4(1), 17–24.

Sohimah. (2019). Anemia dalam kehamilan dan penanggulangannya. https://books.google.com/books?id=6tisDwAAQBAJ

Susilowati, & Kuspriyanto. (2016). Gizi dalam daur kehidupan. Refika Aditama.

Tonasih, S., Rahmatika, S. D., & Irawan, A. (2019). Efektivitas pemberian tablet tambah darah pada remaja terhadap peningkatan hemoglobin di STIKes Muhammadiyah Cirebon.

Tri Lestari, D., Khomsan, A., Anwar, F., & Damayanti, D. S. (2020). Protein intake and menstruation with anemia status in young women based on economic status in Cianjur District. Al-Gizzai. http://dx.doi.org/10.24252/algizzai.v%vi%i.26002

Waryana. (2020). Pedoman penanggulangan masalah stunting berbasis pemberdayaan masyarakat. Nuta Media.

Wasnidar, D., & Tarwoto, N. (2019). Buku saku anemia pada ibu hamil: Konsep dan penatalaksanaan. Trans Info Media.

World Health Organization. (2021). Prevalence of anaemia in women of reproductive age (15–49 years). https://www.who.int/data/gho

Wirenviona, R. I. D. (2020). Edukasi kesehatan remaja anemia.

Yunita, F. A., et al. (2020). Hubungan pengetahuan remaja putri tentang konsumsi zat besi dengan kejadian anemia di SMP 18 Surakarta. Placentum: Jurnal Ilmiah Kesehatan dan Aplikasinya, 8(1), 36. https://doi.org/10.20961/placentum.v8i1.38632

Yusni, P., Nurlailyz, S., & Yulianti, S. W. (2022). Buku referensi remaja sehat bebas anemia. Google Books. https://www.google.co.id/books/edition/Buku_Referensi_Remaja_Sehat_Bebas_Anemia/f0qFEAAAQBAJ

Downloads

Published

13-12-2025

How to Cite

EFEKTIVITAS TELUR AYAM REBUS DAN MADU TERHADAP PENINGKATAN KADAR HEMOGLOBIN PADA REMAJA PUTRI DENGAN ANEMIA RINGAN DI PMB S KECAMATAN CIMANGGU KABUPATEN PANDEGLANG BANTEN TAHUN 2025. (2025). Jurnal Riset Multidisiplin Edukasi, 2(12), 778-791. https://doi.org/10.71282/jurmie.v2i12.1372